1.18. Brood

Ik begreep nu waarom de bakker er met de jaren norser op geworden was en de bakkerin dikwijls zo bedrukt was. En het meisje Amparo had ik nog nooit vrolijk gezien. Ik dacht dat het kwam doordat de dochter zo hard moest werken in de bakkerij. En ik stelde me voor dat het leven op de berg haar beter zou bevallen. Als Colombe bij haar was, leek het of ze nog onvriendelijker was. Ze zag Colombe naar mij kijken en ze kreeg een diepe rimpel in haar voorhoofd waardoor haar wenkbrauwen één lijn vormden en haar ogen daaronder nog donkerder leken dan ze al waren. Ik stelde me voor dat ze dacht dat ik met Colombe wilde trouwen en dat die gedachte de oorzaak van haar ergernis was.

Daarom besloot ik niet langer te wachten en sprak ik haar op een dag, toen we alleen in de winkel stonden, aan. Ik vroeg haar vlakaf of ze met mij wilde trouwen. ‘Dan kun je op de berg komen wonen en hoef je niet meer in de bakkerij te werken,’ zei ik erbij.

Ze stond achter de toonbank en keek me niet aan. Ze legde haar handen op de toog en leek haar nagels te bestuderen.

Na een paar tellen, zei ze: ‘Nee, ik trouw niet. Met niemand.’

Haar weigering kwam veel harder aan dan het ‘nee’ van Camille. Ik begreep dat ik me vergist had, dat ik het mij volledig verkeerd had voorgesteld. Uit schaamte draaide ik me om en liep naar buiten.

‘Wacht!’ riep ze en ze kwam me achterna. Ze gaf me het brood dat ik in mijn verbouwereerdheid op de toog had laten liggen.

‘Misschien,’ zei ze dan, ‘ik moet erover nadenken. Ik moet er met mijn ouders over spreken. Nu mijn broers er niet meer zijn, kan ik hen niet alleen laten. Geef mij een paar maanden tijd.’

Ik had haar nog nooit zoveel woorden na elkaar horen zeggen en ik wist niet wat ik ervan moest denken.

‘Goed dan,’ zei ik, ‘over een paar maanden, als ik met de lammeren naar het dal kom, vraag ik het nog een keer.’

Op dat moment kwam haar vader uit de bakkerij. Hij wees naar de kapperskamer en ik knikte. Het scheren zou me kalmeren.

20190420_153853

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s