Synopsis

Drie mensen zoeken elk op een andere manier hun plaats op de wereld, in een tijd waarin het dagelijks brood niet vanzelf op tafel kwam en het leven nog verteld werd met klokkengelui, boodschappers te paard, postkoetsen en brieven.

Deel 1: Michel

Michel is de oudste van de drie. Hij groeit op in armoede, wordt mishandeld door zijn vader en broers en verlaat met de hulp van een welgestelde boer zijn geboortedorp om in een gehucht op een berg herder te worden. Hij bouwt er eigenhandig een huis, fokt er een kudde schapen, verwerft er land, en zoekt en vindt een vrouw die zijn leven op de berg wil delen.

Deel 2: Colombe

Na de dood van Michel besluit zijn veel jongere vrouw, Colombe, in hun huis op de berg te blijven en van daaruit op zoek te gaan naar haar lang geleden verdwenen vriendin Amparo.

Colombe en Amparo werden op dezelfde dag, in hetzelfde dorp, geboren en groeiden samen op. Kort na het huwelijk van Colombe en na het overlijden van haar ouders verdween Amparo uit haar ouderlijk huis, de bakkerij. Sindsdien heeft Colombe tot haar groot verdriet nooit meer iets van Amparo vernomen.

Op de dag van Michels begrafenis komt Colombes familie naar de berg. Colombes broer, Augustin, bezorgt Colombe een zwak spoor naar de mysterieus verdwenen Amparo.

Colombe gaat op zoek en vindt Vincent, de jongen die destijds Amparo hielp in de bakkerij en samen met haar verdween. Hij kan haar echter niet meer vertellen dan dat ze al weet. Ze geeft haar zoektocht op, maar blijft geloven dat Amparo nog leeft en dat ze ooit zal terug komen.

Deel 3: Amparo

Na bijna veertig jaar keert Amparo terug naar haar geboortestreek. Ze bezoekt de bakkerij van haar ouders en de herinneringen aan haar jeugd, die ze al die jaren verdrongen had, komen nu terug.

Samen met Vincent, haar vroegere bakkershulp, maar nu haar medewerker, logeert ze in de priorij om van daaruit de werken aan het kerkje op de berg te leiden. Als Vincent ziek wordt, gaat de meester-steenhouwer zelf naar het gehucht en ontmoet er Colombe.

Deel 4: Colombe

Hoewel het weerzien met Amparo helemaal anders verliep dan hoe Colombe het zich had voorgesteld, verzoent Colombe zich met de gebeurtenissen.

 

Chronologie

1817: Geboortejaar van Michel en Camille

1838: 11 april, Geboortedag van Colombe en Amparo

1838: 14 april, Doop van Colombe en Amparo, Michel verlaat het dorp en trekt naar de berg

1846: Amparo’s broers lopen weg en Colombes vader, Baptiste,  sterft.

1848: Camille weigert het aanzoek van Michel

1855: Amparo weigert het aanzoek van Michel, Colombe zegt ja.

1856: Michel en Colombe trouwen op de eerste zaterdag na Pasen.

1856: Zomer. De ouders van Amparo overlijden kort na elkaar.

1856: Najaar. Amparo komt op bezoek bij Colombe en Michel. Colombe valt en verwondt zich in het gezicht.

1856: Winter: Amparo verlaat haar ouderlijk huis en de bakkerij, samen met haar hulp Vincent.

1856: Delphine bevalt van haar eerste kind en Colombe en Michel verzoenen zich.

1856 -1866: Colombe wordt maar niet zwager. Er ontstaat een verwijdering met haar familie. Ze treurt om Amparo en om haar onvervulde kinderwens. Uiteindelijk richt ze zich op de kudde.

1890: Michel (73 jaar) sterft.

1891: Colombe gaat met haar moeder en zussen naar zee.

1891: Colombe leest, schrijft en leert.

1892: Colombe ontmoet Vincent bij de priorij.

1894: Kerst. Camille sterft.

1895: Er heerst influenza in de streek. Delphine sterft. Colombe geeft het zoeken op, maar blijft hopen dat Amparo terugkeert.

1895: Na bijna veertig jaar is Amparo weer in de streek. Ze bezoekt haar ouderlijk huis dat al evenlang leegstaat. Daarna gaat ze naar het gehucht op de berg, waar ze de leiding heeft van de werken aan het kerkje. In de kerk zien ze elkaar weer.

1924: Nadat Colombe de verandering bij Amparo begrepen en aanvaard had, hebben ze nog bijna dertig jaar samengeleefd.

 

 

DSCN2904