Église Saint-Étienne

Het kerkje van Glorianes is zo’n duizend jaar oud en is ongeveer dertig jaar geleden gerestaureerd. In de loop van de tijd is het waarschijnlijk verschillende keren tot ruïne vervallen en opnieuw opgebouwd. Een keer per jaar, in augustus, rond de feestdag van Saint-Étienne wordt er een katholieke mis opgedragen. We gebruiken de ruimte ook af en toe voor concerten of theatervoorstellingen.

Omdat ik naast de kerk woon, heb ik de sleutel in bewaring gekregen, voor het geval de elektriciteitsmeter afgelezen moet worden, er werken moeten uitgevoerd worden of voor als zeldzame toeristen de kerk willen bezichtigen.

Toen ik de sleutel in handen kreeg, heb ik meteen een inventaris gemaakt van alles wat zich in de kerk bevindt en het eerste voorwerp dat mijn aandacht trok was het kleine wijwatervat bij de ingang in typisch roze marmer en met een inscriptie.

De inscriptie bestaat uit een titel, een naam en een jaartal: MAESTRA JOAN CROSOLA 1699. Ik verbaasde mij erover dat het woord MAESTRA eindigt op een A. Ik dacht dat dit een vrouwelijke vorm was. Iemand opperde dat het misschien een spelfout was, maar uiteindelijk bleek dat de A in het Catalaans als E wordt uitgesproken en dat het wel degelijk de mannelijke vorm van het woord MAÎTRE was.

Intussen was er bij mij toch een soort kiem gelegd voor een verhaal. In mijn verbeelding zag ik een vrouwelijke steenhouwer door de bergen galopperen…

 

DSCN5571

DSCN5572

 

 

20190713_195922

 

Een gedachte over “Église Saint-Étienne”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s