De boeken

De boeken die me hielpen bij het schrijven van Colombe

Lezen heeft mij altijd zin gegeven in schrijven. Als ik een mooi verhaal lees, krijg ik een verlangen om ook iets moois te maken. Ik denk dat het zo ook werkt bij mensen die graag tekenen of schilderen: als je iets moois ziet, dan krijg je ook het verlangen om te creëren. Hetzelfde met muziek.

De verhalen die mij geïnspireerd hebben tot het schrijven van Colombe zijn onder andere:

De overgave van Arthur Japin

In dit verhaal intrigeerde mij het gegeven ‘vergiffenis’, ik kreeg zin om daarrond iets te gaan schrijven.

Ik las ook Een schitterend gebrek en Kolja van dezelfde auteur. Ik hou van de manier waarop hij zijn historische verhalen stoffeert. Door zijn boeken te lezen ga ik bovendien minder twijfelen over het perspectief. De ik-persoon ligt mij.

Nimmerthuis van Laird Hunt

Dit is een prachtig verhaal over een vrouw die de plaats van haar man inneemt in de Amerikaanse burgeroorlog. Ik koester dit boek omwille van het thema (vrouwen kunnen net zo goed oorlog voeren…), maar ook omwille van de bijzondere taal van het personage.

Wie dit boek in het Nederlands wil lezen moet zich haasten, het is bijna uitgeput. Er liggen nog twee exemplaren bij Kartonnen Dozen.

Meer over dit boek op mijn blog Het geluk van de schrijver.

De vlucht van Jesùs Carrasco heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het gaat over een kleine jongen die zijn dorp ontvlucht en in een onherbergzaam gebied in Spanje probeert te overleven. Dit verhaal heeft mij beïnvloed tijdens het schrijven van het eerste deel, het verhaal van Michel.

***

Lang voordat ik aan Colombe begon te schrijven las ik:

The Stone Diaries van Carol Shields

Stoner van John Edward Williams

Ik hou van biografieën, waargebeurde of fictieve. Deze twee gaven me ook erg veel zin in schrijven.

***

Behalve een paar naslagwerken over de negentiende eeuw, las ik deze boeken om in de sfeer van de negentiende eeuw te komen:

Madame Bovary van Flaubert

Puur van Andrew Miller

De geschiedenis van mijn leven van George Sand

La petite Roque van Guy de Maupassant

De twee laatste kregen een rol in Colombe. Meer over George Sand op Het geluk van de schrijver. 

***

Wie denkt dat ik een veel-lezer ben, heeft het mis. Ik lees wel alle dagen, het hoort bij mijn leven zoals eten, slapen, yoga en wandelen, maar ik lees traag (en aandachtig) en dikwijls kom ik maar aan een paar pagina’s per dag toe.  Maar ‘A little goes a long way’ zegt Adriene, die trouwens ook een yogales voor schrijvers heeft 🙂

 

3 gedachten over “De boeken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s