De boeken die me hielpen bij het schrijven van Colombe
Lezen heeft mij altijd zin gegeven in schrijven. Als ik een mooi verhaal lees, krijg ik een verlangen om ook iets moois te maken. Ik denk dat het zo ook werkt bij mensen die graag tekenen of schilderen: als je iets moois ziet, dan krijg je ook het verlangen om te creëren. Hetzelfde met muziek.
De verhalen die mij geïnspireerd hebben tot het schrijven van Colombe zijn onder andere:
De overgave van Arthur Japin
In dit verhaal intrigeerde mij het gegeven ‘vergiffenis’, ik kreeg zin om daarrond iets te gaan schrijven.
Ik las ook Een schitterend gebrek en Kolja van dezelfde auteur. Ik hou van de manier waarop hij zijn historische verhalen stoffeert. Door zijn boeken te lezen ga ik bovendien minder twijfelen over het perspectief. De ik-persoon ligt mij.
Nimmerthuis van Laird Hunt
Dit is een prachtig verhaal over een vrouw die de plaats van haar man inneemt in de Amerikaanse burgeroorlog. Ik koester dit boek omwille van het thema (vrouwen kunnen net zo goed oorlog voeren…), maar ook omwille van de bijzondere taal van het personage.
Wie dit boek in het Nederlands wil lezen moet zich haasten, het is bijna uitgeput. Er liggen nog twee exemplaren bij Kartonnen Dozen.
Meer over dit boek op mijn blog Het geluk van de schrijver.
De vlucht van Jesùs Carrasco heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het gaat over een kleine jongen die zijn dorp ontvlucht en in een onherbergzaam gebied in Spanje probeert te overleven. Dit verhaal heeft mij beïnvloed tijdens het schrijven van het eerste deel, het verhaal van Michel.
***
Lang voordat ik aan Colombe begon te schrijven las ik:
The Stone Diaries van Carol Shields
Stoner van John Edward Williams
Ik hou van biografieën, waargebeurde of fictieve. Deze twee gaven me ook erg veel zin in schrijven.
***
Behalve een paar naslagwerken over de negentiende eeuw, las ik deze boeken om in de sfeer van de negentiende eeuw te komen:
Madame Bovary van Flaubert
Puur van Andrew Miller
De geschiedenis van mijn leven van George Sand
La petite Roque van Guy de Maupassant
De twee laatste kregen een rol in Colombe. Meer over George Sand op Het geluk van de schrijver.
***
Wie denkt dat ik een veel-lezer ben, heeft het mis. Ik lees wel alle dagen, het hoort bij mijn leven zoals eten, slapen, yoga en wandelen, maar ik lees traag (en aandachtig) en dikwijls kom ik maar aan een paar pagina’s per dag toe. Maar ‘A little goes a long way’ zegt Adriene, die trouwens ook een yogales voor schrijvers heeft 🙂
Stoner vond ik ook prachtig, de rest ken ik amper. Mooi dat je je inspiratie deelt, ik herken alleszins het gevoel van zelf te willen schrijven als ik veel mooie dingen gelezen heb.
LikeGeliked door 1 persoon
Idem: Stoner = idd een aanraaier… LiefS
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vond zowel Stoner als de beide verhalen van Japin heel erg de moeite, dus ben ik de andere boeken meteen eens gaan opzoeken. Je hebt mijn leeslijstje serieus aangevuld 🙂
LikeLike