Dagelijks leven

Wat aten de mensen vroeger als ontbijt? Welke kleren droegen ze? Droegen ze ook ondergoed? Hoe laat stonden ze op? En gingen ze slapen? Wat deden ze als het donker werd? Hoe kwamen ze elke dag aan eten? Hoe verplaatsten ze zich?

Het zijn maar enkele van de vele dingen die ik me heb afgevraagd tijdens het schrijven van Colombe. Een aantal antwoorden vond ik in boeken, in kookboeken met recepten uit grootmoeders tijd en ook in het weemoedige boek ‘Quand on avait tant de racines’ van Adrienne Cazeilles.

Ik bezocht ook het Musée De La Solana in Eus, waar ik onder andere het opvouwbaar herdersveldbed en het strijkijzerkacheltje vond.

En in Le Castillet in Perpignan zag ik een volledige keuken zoals die er vroeger in de boerenhuizen moet hebben uitgezien.

De ruïnes in Glorianes werden in mijn verbeelding terug huizen en langs de aardewegen zag ik mijn personages zich voortbewegen, stappend, te paard of in een kar.

 

 

 

2 gedachten over “Dagelijks leven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s