Ellen Day Hale

De vrouw op de boekomslag van Colombe heet June.

Zij werd in 1893 geportretteerd door een Amerikaanse kunstenares, Ellen Day Hale.

Ellen Day Hale werd in 1855 geboren in Worcester Massachusetts  en studeerde van 1882 tot 1885 schilderkunst in Parijs. Toen ze June schilderde was ze dus al lang terug in de VS.

Ik was op zoek naar een geschilderd portret uit de negentiende eeuw van een lezende vrouw en ik vond de handwerkende June. Ik was meteen verliefd op haar, zij is Colombe. In 1893 was Colombe misschien wel al wat ouder dan de vrouw op het schilderij, maar ik stelde me voor dat zowel Colombe als June er vrij tijdloos, niet jong, niet oud, uitzagen.

Ellen Day Hale schilderde vooral portretten in een door het impressionisme beïnvloedde stijl. Ze hield wel vast aan een verfijnde techniek, die ze ontleende aan haar grote voorbeeld Édouard Manet.

Hale behoorde tot een eerste groep geëmancipeerde vrouwelijke kunstenaars, ook wel “New woman” genaamd. Ze bleven ongehuwd, vertrokken naar Europa om er te studeren en bepaalden hun eigen levensweg, wat in die tijd voor een vrouw niet vanzelfsprekend was. Dit nieuwe zelfbewustzijn spreekt in het bijzonder uit Hale’s zelfportretten. (Bron: Wiki)

Self-Portrait,_by_Ellen_Day_Hale

Ellen Day Hale zelfportret 1885

 

Boston Marriage

Ellen Day Hale was haar hele leven bevriend met een andere kunstenares, Gabrielle de Veaux Clements. Ze reisden samen en woonden af en toe samen. Het is niet bekend of ze ook geliefden waren. Een dergelijke vriendschap, waarin vrouwelijke kunstenaars samenwoonden of samen optrokken om niet afhankelijk te moeten zijn van een huwelijkspartner en om elkaar in hun kunst te ondersteunen, werd een Boston Marriage genoemd.

 

National Museum of Women in the Arts

Het schilderij ‘June’ is te bezichtigen in het National Museum of Women in the Arts in Washington. Het is mijn droom om haar ooit in het echt te kunnen zien.

Prettig detail: Ellen Day Hale schilderde tot haar tachtigste. Een voorbeeld voor iedereen die zoveel mogelijk uit de gegunde tijd wil halen.

 

Een gedachte over “Ellen Day Hale”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s