Lezers over Colombe

Een greep uit de reacties die ik de afgelopen maanden (december 2019 tot april 2020) kreeg, die ik hier blozend met jullie deel:

Colombe… ik heb het in een paar dagen uitgelezen. Er straalt veel warmte ook veel ingehouden passie, maar er schuilt ook veel verdriet in, lijkt mij.
Monnik

Ik heb net je boek in een ruk uitgelezen en ben helemaal onder de indruk van dit mooie verhaal.
Ik hou van puzzelstukjes en hoe mooi als die allemaal in elkaar passen en een geheel maken.
Mooi hoe je de drie personages op het verhaal laat reflecteren en elk hun eigen beleving vertellen.
Mooi hoe je hun gevoelens beschrijft en er is heel wat geschaafd om het literair te vertellen.
Ik heb geen negatieve opmerkingen, alleen super van genoten.
Andrée

Ik heb je boek uitgelezen en was aangenaam verrast. Het leest heel vlot en boeiend.  Mooi verhaal en verassend slot. Ik zou zeggen ” op naar het volgende boek”. Ik zal het zeker kopen.
Lydia

Je boek met uiteraard veel aandacht,
maar ook met veel spanning en vooral
veel ontroering gelezen.
Prachtig!
Je boek moest verplichte lectuur
zijn voor alle mannen,
om ze iets te leren over vrouwen.
Je keuze voor korte hoofdstukken
en korte zinnen is perfect.
En ook je woordkeuze maakt
het lezen zeer aangenaam.
Ik sta in bewondering voor
het voorbereidende werk.
Dat kan niet onderschat worden.
Je hebt het leven in een
klein Frans dorp blijkbaar
grondig bestudeerd.
Piet

Wat betreft Colombe, ik weet dat het is uitgegeven bij een uitgeverij die zich richt op de lgbtq-gemeenschap, maar het gekke is dat ik het boek, tijdens het lezen, helemaal niet ervaren heb als iets uit een ongebruikelijk hoek. Zo heb je me meegenomen in je vertelling van het leven van Colombe, dat haar relatie met Amparo en toen met Michel (uiteindelijk na de initiële misverstanden) mij geheel als vanzelfsprekend overkwam. En op het laatst als de beide vrouwen ervoor kiezen om bij elkaar te wonen, wat was er logischer gezien hun voorgeschiedenis? De roman komt niet bij mij over als een typisch lgbtq-verhaal (als dat al bestaat). Snap je wat ik bedoel? Hoe dan ook, ik hoop dat je een heel breed publiek bereikt!
Johanna V.

Nadat ik pas begonnen was met je boek te lezen, werd ik onmiddellijk
zo diep gegrepen door het verhaal van jouw Colombe, haar Michel én haar
Amparo, dat ik het in één ruk heb uitgelezen.
En nu pas, nadat dit prachtig én indringend verhaal van verbondenheid nog
dieper tot mij doorgedrongen was, vond ik de juiste woorden om je dit berichtje
te sturen!
Ik hoop echt, Christine, dat er “misschien” een vervolg op dit boek zal komen
want ik zou dolgraag te weten komen hoe het Colombe verder is vergaan.
Jan

Wat heb ik genoten van je boek. Je bent er zo goed in geslaagd de sfeer van ginder weer te geven en wat een verrassend einde. Prachtig !
Ik hoop dat we in de toekomst meer van je kunnen lezen.
Hilda

Gewoon dit mailtje om je te vertellen hoe mooi ik je boek vond. Ik heb het voor de tweede keer gelezen en vind het nog steeds even mooi.
Geweldig hoe je de spanning opbouwt en ja op het einde…. tot tranen toe bewogen.
Ik heb er geweldig van genoten.
Blijf aub zo verder schrijven.
Andrea

Het is waar wat je in je opdracht schreef: ik heb je boek graag gelezen, heel graag.
Je stijl nam mij onmiddellijk mee naar ginder en naar toen, je verhaal heeft mij ontroerd.
Lieve

Niet lang na de voorstelling van je boek ben ik beginnen lezen. Het is geschreven in een aangename stijl en met de getoonde dia’s die de juiste sfeer weergaven, was het niet moeilijk je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het is een mooi verhaal. Ik heb er erg van genoten, je hebt echt talent.
Trui

Ik heb je boek met smaak in één ruk uitgelezen en ondertussen ook een tweede keer. Je hebt een sobere toegankelijke schrijfstijl. Je hebt weinig woorden nodig om een sfeer op te roepen.
Lieve

Ik hoor veel positiefs over Colombe, vooral: zo mooie taal, trefzeker, niet te veel woorden…
Liliane

Ik vind het een mooi, ontroerend boek dat ik zeker zal terug lezen.
De gelaagdheid van het innerlijk leven van de personages vind ik zo mooi weergegeven. Ik ervaar een diep respect voor handenarbeid en voor de creativiteit van ongeschoolde mensen.
De overlevingsdrang en het doorzettingsvermogen om iets wat moeilijk is om te zetten in iets goeds (niet moreel bedoeld) is helder weergegeven.
De beschrijving van het landschap vind ik heel sterk en beeldend weergegeven.
Kortom, ik vind het een bijzonder boek waarbij ik zie hoeveel opzoekingswerk je hebt verricht.
Hilde

Bij de start moest ik wat wennen aan de stijl maar na een bladzijde of 20-30 was ik goed vertrokken. Ik heb het boek graag gelezen, ik vind het een mooi verhaal. De drie zienswijzen werken ook. Ik vind het een filmisch verhaal. Ik heb zo een mooie Franse film voor ogen.
Lieve

Ik heb het boek van Chris Van den Hove in één ruk uitgelezen, dat kan tellen nietwaar ? Ik zit wel meer thuis dan gewoonlijk en heb de  laatste tijd weer meer gelezen.
Bij momenten deed het me zelfs denken -qua sfeer- aan De bekeerlinge van Stefan Hertmans. Haar directe stijl spreekt me ook aan, ze heeft echt talent en moet zeker volharden. Ik kijk alvast uit naar haar volgende boek!
Rita

Hey Christine, Ik heb van de eerste tot de laatste letter genoten van je boek. Onwaarschijnlijk mooi en integer heb ik zelfs enkele keren een traantje moeten wegpinken maar was ik oh zo blij dat Colombe Amparo terugvond. Desalniettemin ik ook een zwak had voor Michel. Dus je ziet, ik heb er nog de mond van vol.
Ingrid

Hallo Christine, Zo dikwijls gedacht u het relaas van het lezen van Colombe te laten weten en nu we in afzondering leven komt het er eindelijk van, het is al een tijdje geleden dat ik het boek uitgelezen heb en ja ik heb er van genoten. Het overkomt me soms dat er passages terug de kop opsteken zoals de vriendschap tussen Vincent en Amparo en hoe subtiel Broeder Benoit de weg wijst ……… grandioos. Colombe is een boek zoals ik het graag heb ‘ het plakt aan mijn huid’.
Hopelijk is er al een nieuw verhaal in de maak!
Marleen

Hoi, Colombe gelezen, het is in mijn beleving een heel mooi boek. Het gaat zo echt tegen alle regels van de literatuur in, stoort zich niet aan het voorschriftenboek over zinsbouw en stijlvormen en vormt een reportage over het leven zoals leven is. Ik denk wel dat ze zich een beetje verslikt in de complexiteit van het verhaal dat ze geconstrueerd heeft om het echte verhaal aan op te hangen, maar ik vind die fraaie stemmige en hakkerige vertelvorm wel heel mooi.  Ze moet zich niks aan trekken van wat literaire recensenten e.d. roepen, want die zullen deze manier van schrijven, die ik nu juist mooi vind, nooit begrijpen.
Maarten

Hallo Christine! Heb je boek in één stuk doorgelezen. Colombe en Amparo zal ik niet zo vlug vergeten. Je doet me denken aan Giono, in het Nederlands dan. Of Guido Gezelle, uit mijn kindertijd. Een heerlijk boek, dankjewel.
Chantal

Jouw boek heb ik graag gelezen
Het nam me mee naar een plek waar het leven eenvoudig lijkt te zijn;
de mens geacht wordt ondergeschikt te zijn aan het collectieve.
De personages zijn waarachtig.
De taal is juist en dient het doel: de lezer meenemen naar die plaats.
Een vriendin las het ook en heeft er eveneens van genoten.
Maria

… ik las je boek en was even helemaal van de wereld.
Fabienne

Ik heb Colombe graag gelezen, een ware pageturner. Knap dat je je zo goed kon inleven in die tijd!
Antony

Ik heb Colombe met veel plezier gelezen. Uw stijl is zuiver, uw verhaallijn helder, en uw personages hebben mij door hun eenvoud en innemendheid zeer bevallen.
Heel even zat ik in de Pyreneeën, met ergens in de verte zicht op zee. Dat deed deugd in tijden van corona. Bij deze dus mijn dank.
Daan

“Ik heb toch zo een deugd aan het lezen van je boekje!!
Hoe kan nu iemand met zo eenvoudige woorden en zinnen, de kunst bezitten, het leven van mensen te laten beleven alsof zij deel uit maken van de geschiedenis van het boek. De foto van de vrouw die het boek schrijft is gelijk het boek, eenvoudig en vanzelfsprekend.
Ik heb die streek  zoveel jaren terug doorkruist: bedevaart Santiago, de steden bezocht, dezelfde trein genomen, met de bus naar de zee gevaren. Ik heb genoten van de betovering van Baskeland, geslapen in hun oude abdijen met paters vol bewondering en goesting voor vrouwen, ik zag de afgelegen dorpjes in de verte en hoorde honden huilen.”
Oma Haaike

 

 

Recensies:

https://www.hebban.nl/recensie/bianca-over-colombe

https://boeklovers.wordpress.com/2020/03/08/recensie-colombe/

https://www.zijaanzij.nl/nieuws/5509/Colombe.html

Interview:

https://zizomag.be/interviews/christine-van-den-hove-over-haar-debuut-colombe-er-veel-meer-de-liefde-dan-een-man-en-een-vrouw

Een gedachte over “Lezers over Colombe”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s